Jó lenne együtt ünnepelni !

2008.03.06. 16:01

 

Tisztelt Elnök Úr! Kedves Feri!

 

Olvastam a Sok Hírünk Van című újságban írt vezércikkedet.

 

1848. március 15. polgári forradalom volt. A márciusi ifjak a Habsburg – uralom alól igyekeztek szabadulni. Ennek érdekében fogalmazta meg egyikük, bizonyos Jókai Mór a 12 pontot. Ennek idén ünnepeljük a160. évfordulóját. A hitelesség kedvéért ideteszem a 12 pont nyomtatott változatát:

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.oszk.hu/siteeszkoz/kepek/kiallit/virtualis/1848/12pont.gif”.

 

 

Te ezek közül kiragadtál kettőt, amelyek szerinted ma is aktuálisak. Nézzük a sajtószabadság kérdését. Indulásként leszögezem, abban egyet értek veled, hogy a kereskedelmi TV-k műsorai nem mindig épülésünket szolgálják, de nem a hírműsoraik miatt. Vegyük sorra. Nézzük az írott, vagy nyomtatott sajtót. Megpróbálom összegyűjteni és csoportosítani őket, úgy ahogy te mondod és meglátjuk hol lesz a túlsúly. Igyekszem objektív maradni, tehát csak azokat a napilapokat, hetilapokat sorolom föl, amelyeket feltehetően minden újságolvasó ismer és köztudott az orientációjuk.

 

Baloldali lapok:      Népszava,

                            Népszabadság (nagy – nagy jóindulattal)

                           168 óra

                           Vasárnapi Hírek

 

Jobboldali lapok: Magyar Nemzet

                                  Új Dunántúli Napló

                                  Demokrata

                                  Heti Válasz

                                  Reform

 

A Magyar Narancs, valamint az Élet és Irodalom szerintem nem sorolható az általam említett két kategória egyikébe sem, de ha nagyon objektív akarok maradni, akkor inkább baloldaliként említeném őket. Nézzük ugyanezt az összehasonlítást az elektronikus média esetében. Valóban baloldaliként számon tartott TV az ATV, a rádiók közül pedig talán a Klubrádió, ami itt nálunk még nem is fogható, csak a neten lehet hallgatni. Ezzel szemben nézzük mi a helyzet a jobboldalon: Hír TV, Echo TV, Duna TV, Autonómia csatorna (Duna II) Itt jegyezném meg, hogy a közszolgálati televízió manapság inkább objektív és nem igazán lehet besorolni egyik oldalra sem, még a Napkelte című reggeli műsort sem, ugyanis azt a műsort a FIDESZ bojkottálja most már elég régóta. Vajon miért? Érdekes ez mert a FIDESZ amikor hatalomra (bocsánat kormányra) került azonnal száműzték a műsort a közszolgálati TV kereteiből, Vajon miért? Milyen hangnem uralkodott 1998 és 2002 között az MTV műsoraiban, érdemes volna az akkori reggeli műsorból a „Szabadság tér” címűből visszahallgatni néhány órányi műsort, különösen a választási évből, 2002-ből. Ott van például a Duna Televízió, amely ma is közpénzen működik és mégis milyen elfogult az ellenzék irányába. Nem beszélve a nemzeti főadóról a Kossuth – rádióról, amely szabályosan harapdálja a kenyéradó gazda kezét.(Ha már említetted a tenyérből evés képességét) Ha neked olyan kutyád volna, amelyik minden etetésnél belemar a kezedbe, vajon meddig tűrnéd, vagy hogyan tanítanád móresre, hogy erről leszokjon? Mert ez a kormány egy szalmaszálat nem tett keresztbe, hanem tűri, hogy az adófizetők pénzén mocskolják őket. Ennyit az általad hiányolt sajtószabadságról.

 

Nézzük a 12. pontot.

 

Nem kívánlak történelemből kioktatni, 1848-ban egész más volt a helyzet, mint Trianon után.

Erdély akkor a győztes hatalmak döntése okán Romániához került. Hogy ki és mennyiben felelős ezért a tragikus eseményért ne firtassuk. De a II.vh. után ismét lett volna lehetőség a határok újrarajzolására, de akkor ismét csak a magyar uralkodóosztály (még nem a munkások) kicsinyes hatalmi torzsalkodásai akadályozták meg a háborúból való kilépést és ezzel kárpótlásként visszakapni Erdélyt és a többi elcsatolt terület nagy részét. (Koltay Gábor Horthy a kormányzó című filmjét ajánlom szíves figyelmedbe.)

 

Beszélsz 2004. december 5-ről is. Akkor jött Patrubány Miklós az MVSZ elnöke és előállt ezzel a kiváló ötlettel. Csodálatos! Azért az érdekes, hogy az Orbán – kormány beérte magyar – igazolványok osztogatásával, vajon ők miért nem dolgoztak azon, hogy kollektív állampolgárságot adjanak a határon túli magyaroknak? Mire volt jó a magyar – igazolvány, mennyivel könnyítette meg a kívül rekedtek sorsát? Ez a kormány legalább kitalálta a nemzeti vízumot, aminek segítségével könnyebben jutnak be az országba azok is, akik nem úniós országban élnek.

 

Kedves Feri!

Említed még az önállóság kérdését. Vajon ehhez nem tartozik - e hozzá az öngondoskodás képessége is? Hiszen erre te magad vagy a legjobb példa, mert egy bányászból Vasas legmenőbb vállalkozójává küzdötted fel magad, saját erődből és képességedből. Tisztelet érte neked! Ezért nem értem én ezt a duplafenekű gondolkodást. Egyszerre akartok őnállóak lenni, de ugyanakkor gondoskodjon is rólatok valaki. Tehát ne fizessünk vizitdíjat, napidíjat, meg tandíjat, majd az állam kifizeti helyettünk. Valóban fizesse ki azok helyett, akik jócskán leszakadtak, sőt tegyen meg mindent a fölzárkóztatásukért. Ezt hívják úgy, hogy szolidarítás.

 

Ne haragudj Feri én nem hiszek az ellenzéknek, inkább azt gondolom, hogy egy utolsó kétségbeesett kísérlet a részükről, hogy időnap előtt megszerezzék a hatalmat. És most nem korrigálok. Sajnos ez csak egy hatalmi játszma a fejünk fölött, aminek az a tétje, hogy ki kit győz le.

 

Ami pedig a március 15-i ünnepségre való személyes meghívást illeti szívesen elmennék, de attól félek, hogy vajmi kevés szó esne ott a 160 évvel ezelőtti eseményről, inkább a szokásos pocskondiázás lenne hallható, főleg a népszavazási eredmények ismeretében (tudod a nyúl, meg a sapka), erre viszont én nem vagyok kíváncsi. Bocsánat ha kicsit bőbeszédű voltam

Tisztelettel és üdvözlettel :

                                                                      Fuchs Károly  

  

A bejegyzés trackback címe:

https://aketbarat.blog.hu/api/trackback/id/tr52368478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása