Az idén mi döntjük el !

2010.03.11. 13:28

Tájékoztató a 2010. évi parlamenti választásról
 

A köztársasági elnök kiírása szerint a külképviseleteken az országgyűlési képviselők 2010. évi általános választásának első fordulójára április 4-én, a második fordulóra április 25-én kerül sor.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény alapján a szavazás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgár a Magyar Köztársaság külképviseletein, vagyis Franciaországban a párizsi külképviseleten is leadhatja szavazatát. A szavazásra április 4-én és 25-én, vasárnap, helyi idő szerint 6 és 19 óra között kerül sor, Párizsban a Magyar Nagykövetség Konzuli Osztályának épületében, („Magyar Ház” 9, Square Vergennes, 75015 Paris, megközelíthető a 12-es metró Vaugirard megállójától).

A törvény alapján a párizsi külképviseleten csak az a nagykorú, a Magyar Köztársaságban bejelentett lakóhellyel rendelkező, a magyarországi lakóhelye szerinti választói névjegyzékben szereplő magyar állampolgár szavazhat, aki a szavazás időpontjában Franciaországban tartózkodik, és akit az erre rendszeresített nyomtatvány kitöltésével benyújtott kérelem alapján a lakóhely szerinti jegyző felvett a párizsi külképviseleti névjegyzékbe.

A kérelmet személyesen vagy meghatalmazott útján legkésőbb 2010. március 19-ig kell benyújtani a választópolgár lakóhelye szerinti jegyzőhöz. A nyomtatvány beszerezhető a külképviseleteken és a választási irodákban, továbbá letölthető a www.valasztas.hu internetes címen. A jegyző a külképviseletei névjegyzékbe történő felvételről, illetve a kérelem elutasításáról a kérelmezőt magyarországi lakcímén, vagy a kérelemben megadott külföldi címen közvetlenül, postai úton értesíti.

A külképviseleten csak az a választópolgár szavazhat, aki a külképviseleti névjegyzékben szerepel, s külképviseleti választási irodának a személyazonosság megállapítására alkalmas magyar hatóság által kiállított igazolvány alapján személyazonosságát igazolja (érvényes magyar útlevél, érvényes magyar személyigazolvány).

A bejegyzés trackback címe:

https://aketbarat.blog.hu/api/trackback/id/tr371831219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása